Super week in Finland

  • event 18-01-2015
  • schedule 12:00
  • timer 2 minuten

Afgelopen weekend waren we uitgenodigd door Heidie Sinda, een Finse vriendin, enkelspan rijdster en Internationaal jurylid, om op haar manege "wat " mensen te helpen met mennen. Daarnaast had ze allerlei uitjes georganiseerd.
De lessen waren heel leuk om te doen. Heel veel verschillende paarden en menners. Van ambitieuze jeugd tot Internationale menners die WK ambities hebben. Heel leuk om te zien dat iedereen het heel goed met elkaar kon vinden en dat er een heerlijk sfeertje was daardoor. Naast het mennen hebben we wat van de steden Helsinki en Tampere gezien. Hebben we een bezoek gebracht aan de in Finland zeer bekende kunstenares Miina Äkkijyrkkä die voornamelijk koeienkunst maakt en daarnaast net met paarden begonnen is. Een heel leuk bezoek brachten we aan Ben Simonsén en zijn vrouw Kaisu. Ben rijdt zowel enkel als dubbelspan en is voor Finland al op een aantal WK's geweest. Super leuk om met hen ervaringen uit te wisselen. daarna zijn we samen naar een ski gebied vertrokken waar we snowboard les hebben gehad met zijn allen. Ook regelde Heidie een bezoek aan "de paardenopleiding " in Finland; Equine college Ypäjä 

Er zitten zo'n 250 mensen op school voor het dagonderwijs. daarnaast zijn er nog deeltijd studenten. Je kunt er leren voor instructeur, hoefsmid, tuigenmakerof aan het werk in de drafsport. Maar iedere specialist krijgt ook de andere onderdelen mee.

Voor mij was het hoogtepunt het racen met sledehonden. We waren te gast bij Riita Kempe en haar honden. Tonnie, Rudolf en Ik mochten alle 3 met een eigen 4 span een kleine 10 kilometer in het donker met een hoofdlamp op door de bossen racen met een top snelheid van 40 kilometer per uur en een gemiddelde van 30 km per uur. Om op 2 dunne ski's te staan en de honden te volgen is echt heel moeilijk. bergaf moet je ook nog remmen om er voor te zorgen dat je de honden niet inhaalt. En bochten door te komen en niet naast het pad te raken is echt keihard werken. MAAR, het was vooral genieten. wat een kick! De honden waren super. kan ook niet anders, want het Finse team is op het moment het sterkste ter wereld en onze honden en hun baas staan op de nummer 5 van de Worldranking. De kruising van de honden ; Alaskan malamute x Duitse korthaar x pointer had ik niet verwacht, maar ze zijn gefokt op hoge snelheden. Rond 24.00 uur waren we terug, met heel veel mooie herinneringen.

Bekijk foto's

Website laten maken door Dotsimpel